28.11.2017 г.

Украинските дървени църкви – част от културното наследство на ЮНЕСКО

Украинските дървени църкви са прекрасни автентични паметници, в които може би в най-голяма степен намира израз уникалността на украинската национална архитектура. Казашките църкви край Днепър, църквите в областите на централна и източна Украйна, шедьоврите на закарпатската дървена готика са без аналог по света.

Най-старата дървена църква в Украйна, построена през 1470 г., е храмът „Св. Николай” в село Колодне, Закарпатска област. Реставрирана е през 2007-2008 г. след дълги години на забрава и разруха.


През 2013 г. уникалните украински образци на сакралното архитектурно изкуство са признати от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство.

Дървени храмове в украинските земи са изграждали всички църкви: православната, гръкокатолическата, римокатолическата... Всеки от храмовете има своите уникални особености според времето и мястото на изграждането му. Много от старинните дървени църкви днес са пренесени в етнографските архитектурни комплекси на открито, най-известен от които е „Пирогово” край Киев.

 Пирогово, Пятницката църква от с. Зарубинци, Киевска област

Казашка църква от Поднепровието – Киев, Етнографски архитектурен комплекс „Мамаева слобода”


Дървените църкви като феномен на сакралната архитектура намират отражение и в украинската хералдика. Например, на герба на гр. Новомосковск, Днепропетровска област е изобразена дървената Троицка катедрала, известна в цяла Украйна като една от най-големите исторически и културни забележителности. Построена е през 1772-81 г. от народния майстор Яким Погребняк изцяло от дърво, без нито един гвоздей.


Троицката катедрала в гр. Новомосковск, Днепропетровска област

 Общо по украинските земи са открити около 3000 дървени църкви от различни векове. Много от тях са разрушени от времето, но има и много запазени и действащи и до днес.
Най-много запазени дървени храмове има в Лвивска област (над 40 дървени църкви) и Закарпатска област (над 50).

Църквата „Въведение Богородично” – с. Розтока,Закарпатска област


Църквата „Св. Георги” в гр. Дрогобич, Лвивска област. Превозена е в Дрогобич с волове от с. Надиив, където се е намирала първоначално, през 1656 г.


Църквата „Св. Троица” в гр. Жовква, Лвивска област


Църквата „Св. Благовещение” в гр. Коломия, Ивано-Франкивска област



Църквата „Преображение Господне” в с. Лука
Мелешкивска, Виницка област


Понякога предизвиква учудване фактът как украинските дървени църкви са се запазили непокътнати от времето в продължение на много векове? Отговорът се крие в специалната предварителна обработка на дървесината. От решението да се издигне храм до началото на строежа са минавали много години. Дървеният материал за бъдещата църква е трябвало да престои в солен разтвор с години, дори няколко десетилетия. Това е предпазвало дървената постройка от атмосферните влияния и дори от лесно запалване. Благодарение на тази уникална технология и на таланта на украинските майстори и днес имаме възможност да се възхищаваме на тези автентични вековни образци на украинската архитектура – част от световното културно богатство.

По материали от украинския интернет

Сайт, посветен на украинските дървени църкви: Дерев’янi храми України

Няма коментари:

Публикуване на коментар