27.11.2017 г.

Тунелът на любовта

Тунелът на любовта в Ривненска област се превърна в атракция сравнително наскоро. До преди няколко години фактически никой не беше чувал за него. Може би по инерция още от съветско време, когато районът е бил строго секретен. А днес това място е признато за едно от най-романтичните в Украйна, като е известно вече и извън пределите й.

Тунелът на любовта е дълъг около 4 км и се намира на жп линията, свързваща градчетата Клеван и Оржив. Не е чудо на природата, а е образуван в горски масив от редовно преминаващите през него товарни влакове.

Преди години, по времето на СССР, железопътната линия е водела до военна база, скрита сред засадени за целта дървета... След като съветската военна база прекратява съществуването си, дърветата и храстите край железопътната линия вече не се поддържат  както преди, сплитат клоните си и образуват един естествен няколко километров тунел.

Освен природата го „аранжира” единствено товарният влак, чиято крайна спирка в наши дни вече не е военната база, а местният дървообработващ завод. Влакът често е герой на фотосесиите на фотографи и туристи – старинният локомотив, вписан в околния пейзаж, наистина представлява живописна гледка.

През последните години Тунелът на любовта става истинска туристическа атракция, като привлича безброй романтици, влюбени двойки и младоженци. Естествено, едно такова място не може да съществува и без съответното поверие: ако влюбените си пожелаят нещо в Тунела и ако любовта им е истинска, желанието им непременно ще се сбъдне!


Тунелът на любовта изглежда живописно през всички сезони. Но красотата му е най-ефектна и притегателна през есента, когато листата на дърветата преливат във всевъзможни цветове – от зелен до жълт и червен...




А през зимата изглежда приказно и загадъчно...

Украинската забележителност вдъхновява не един творец... Японският режисьор Акийоши Имазаки снима тук през 2014 година романтичната драма „Клеван: Тунелът на любовта”. Премиерата й е на Ханойския международен кинофестивал на 23 ноември 2014 г., а японската публика се запознава с филма през 2015.

По материали от украинския интернет




Няма коментари:

Публикуване на коментар